top of page

Terapi for

MUSIKERE

Det er svært at finde professionel hjælp der, i passende grad, er bekendt med hvordan livet er for en kunstner. Det er det jeg har brug for*

det udfordrende MUSIKerliv

Livet som musiker kan - på trods af at være meningsfuldt og spændende - også være utroligt svært. Undersøgelser viser at musikere i højere grad end andre faggrupper  lider af depression, angst og stresssygdomme. Fx viser et stort survey fra Storbritannien at 66% af musikere døjer med depression eller eller andre psykiske problemer i løbet af deres karriere, 74% lider af præstationsangst, 65% oplever ensomhed, og 61% oplever regelmæssige problemer i deres parforhold (2014, Help Musicians UK). Skræmmende høje tal, som i den graf kræver opmærksomhed og fokus fra professionelle og det omkringliggende samfund. 

Over hele verden kæmper kunstnere i særlig høj grad med:

  • tårnhøje forventninger til bl.a. egen selvtillid, personligt udtryk og udviklingen af en stærk kunstnerisk identitet

  • sensitivitet og følelsesmæssig ubalance

  • manglende motivation, inspiration og lav (kreativ) produktivitet

  • manglende objektive standarder til at vurdere værdien og kvaliteten af eget  arbejde

  • konsekvenserne af uregelmæssige arbejdstider ift. af arbejds- og privatliv

  • og mange andre ikke-kunst relaterede emner

Tristhed, frustration, og præstationsrelateret stress kan være værdifuldt at trække på i kreative processer, men ikke desto mindre kan det også hurtigt blive begrænsende, usundt og dysfunktionelt. Hvis du oplever at de negative tanker, følelser eller vaner har indflydelse på hvor tilfreds du er med dit arbejde- eller privatliv, kan det være en god ide af opsøge en terapeut. Terapi kan hjælpe dig til at skabe et sundt forhold til din sårbarhed, så du kan bruge det aktivt i dit kunstneriske arbejde - uden at det kommer til at dominere eller overtage dit liv. Den terapeutiske process handler om at opnå, og være i, balance - både med dig selv og dem omkring dig - og det handler om at både du og din kunst skal lykkedes.

den kreative psykolog

I mere end 10 år har jeg arbejdet med kunstnere, musikere, dansere, skuespillere, komponister, sangskrivere mm., fra både et kunstnerisk- og psykologisk perspektiv.

Jeg afsluttede min psykologiuddannelse i 2010 med et speciale om den mentale sundhed hos jazz musikere, og jeg har siden været særligt optaget af netop denne målgruppes trivsel og udvikling. Som aktiv kunstner har jeg især arbejdet med moderne improviseret musik, og har udgivet flere plader samt turneret i ind-og udland, undervejs og i forlængelse af min uddannelse fra det rytmiske musikkonservatorium i København, hvor jeg i 2016 afsluttede min kandidat i Musik Performance.

 

Mange kunstnere giver udtryk for, at de ofte føler sig misforstået og ensomme, selv efter de har søgt professionel hjælp. Min er erfaring er, at det er en uvurderlig fordel, at jeg som psykolog selv har en baggrund og en bred forståelse for kreative processer og de unikke udfordringer som en udøvende kunstner møder.  

 

I mit arbejde bestræber jeg mig på, at hjælpe kunstnere til selv at forbedre deres unikke og individuelle liv, uanset om vanskelighederne relateret sig til deres arbejds- eller privatliv. Mit primære mål er at hjælpe dem til at forstå dem selv og deres situation bedre, så de bliver i stand til at definere hvad de ønsker at opnå, og dernæst selv er i stand til at opnå deres mål. 

Ania Rybacka

priser

Individuel konsultation (55min):    1100 kr

 

bottom of page